Rusia zbaton dënime për ofendime ndaj shtetit

0
407

Zyrtarët shtetërorë rusë kanë miratuar të enjten një propozim ligj, me të cilin hyjnë në zbatim kufizimet për mediat në Internet dhe parashihen dënime për çdokënd që e ofendon shtetin.

Sipas propozim ligjit, dënimet që do të hyjnë në zbatim kanë të bëjnë me publikimin e materialeve, të cilat kanë përmbajtje ofenduese ndaj shtetit, simboleve dhe organeve të saj. E në rast të përsëritjes së veprimit parashihet një dënim prej 15 ditësh burgim, ka raportuar “Al-Jazeera”.

Dhoma e Ulët e Parlamentit rus ka miratuar ligjin në leximin e fundit, të tretë. Duma ka miratuar po ashtu një ligj të veçantë, i cili e parandalon publikimin e “lajmeve të rreme” nëpërmjet Internetit, për të cilat konstatohet se përbëjnë kërcënim për shëndetin dhe sigurinë publike. Pritet që propozim ligji së shpejti të miratohet edhe në Dhomën e Lartë të Parlamentit dhe pas kësaj ta marrin nënshkrimin e presidentit, Vladimir Putin.

Kritikët e konsiderojnë propozim ligjin si pjesë të përpjekjes së Kremlinit për ngufatjen e kritikës dhe zgjerimin e kontrollit mbi mediat. Valeriy Garting, i partisë së Drejtë të Rusisë, ka kritikuar propozimin, duke pretenduar se miratimi i tij hapë rrugën për interpretim selektiv. Ky propozim, ndër të tjera, e ndalon përhapjen e informacioneve të pabazuara me rëndësi shoqërore dhe që mund të rrezikojnë jetë si dhe shëndetin publik, të rrisin shkallën e kërcënimit për sigurinë dhe rendin apo ta pengojnë funksionimin normal të komunikacionit dhe infrastrukturës shoqërore.

Zyrtarët e Qeverisë, ndryshe përpiluesit e propozim ligjit, kanë bërë të ditur se masat janë të domosdoshme për mbrojtjen e shtetit.

“Nuk bëhet fjalë për censurë. Nuk po ndalohet kritika ndaj zyrtarëve apo shprehja e mendimit që ndryshon prej qëndrimit zyrtar”, ka thënë zëvendësshefi i Këshillit për politikat informative në Duma, Sergey Bojarski.