Shkencëtarët: Ja kush ishte shkaktari për përhapjen e zjarrit në Amazonë

0
281

Amazona është kërcënuar nga dy aktivitete bujqësore – blegtoria dhe sojet e modifikuar gjenetikisht, për të cilat shkencëtarët thonë se mund të interpretojnë përhapjen dramatike të zjarreve pyjorë në atë pjesë të Brazilit.

“Blegtoria e gjerë e bagëtive është një shkak kryesor i shpyllëzimit në pyjet e shiut në Amazonë. Pak më shumë se 65 për qind e shpyllëzimit janë nën kullota sot “, tha Romulo Batista, studiues i Greenpeace.

Brazili është eksportuesi më i madh në botë i mishit. Vendi eksportoi një rekord prej 1.64 milion ton mish në vitin 2018, sipas grupit brazilian të eksportuesve të mishit.

Tregjet kryesore janë Kina, Egjipti dhe BE, dhe midis 1997 dhe 2016, eksportet e viçit u dyfishuan.

Gati 6.5 për qind e zonës së varfëruar përdoret për rritjen e të lashtave, transmeton KosovaPress.

Brazili, i cili deri më tani ka qenë eksportuesi më i madh në botë i sojave, përpara SHBA, eksportoi një rekord prej 83.6 milionë ton në 2018 ose 22.6 për qind më shumë sesa në 2017, njoftoi Ministria e Ekonomisë braziliane.

Ky sukses interpretohet së pari nga oreksi i Kinës, konsumatori më i madh i sojave braziliane. Për shkak të luftës tregtare që Pekini dhe Uashingtoni po zhvillojnë për gati një vit, Kina po kthehet gjithnjë e më shumë drejt Brazilit për të blerë ushqime për kafshët.

Eksportet e sojës së Brazilit në Kinë vitin e kaluar u rritën gati 30 për qind. Pjesë të mëdha të pyjeve të shiut janë djegur, dhe sipas shifrave të fundit të publikuara nga BBC, më shumë se 2.500 zjarre janë regjistruar në Amazonë.

Stuhia e zjarrit është aq intensive sa që retë e tymit mund të shihen nga hapësira, dhe se pylli i shiut është një nga burimet më të vlefshme që bota ka për të luftuar ndryshimin e klimës.