Jep dorëheqje gjenerali i Ushtrisë Spanjolle, u akuzua se u vaksinua jashtë radhe

322

Shefi i Shtabit të Mbrojtjes, Gjenerali Miguel Ángel Villarroya, dha dorëheqjen këtë të Shtunë përballë skandalit të shkaktuar nga lajmi se ai dhe komandantët e tjerë ushtarakë nën komandën e tij ishin vaksinuar kundër covid-19 pavarësisht se nuk ishin pjesë e grupet prioritar të imunizimit.

Kreu i deritanishëm i udhëheqjes ushtarake i ka dërguar një letër Ministres së Mbrojtjes, Margarita Robles, në të cilën ai kërkoi shkarkimin me kërkesën e tij në mënyrë që të mos dëmtojë imazhin e forcave të armatosura. Robles ka pranuar shkarkimin, i cili duhet të miratohet nga Këshilli i Ministrave të Martën , sipas burimeve në departamentin e tij.

Në letër, gjenerali Villaroya mbron vendimin për të vaksinuar si veten ashtu edhe ushtarët e tjerë të caktuar në Shtabin e Mbrojtjes që nuk janë pjesë e grupeve prioritare për imunizim.

Burime pranë gjeneralit Villarroya sigurojnë se ai vendosi të kërkojë vullnetarisht shkarkimin e tij dje, në funksion të ortekut të kritikave që vaksinimi i tij ka provokuar në opinionin publik. Burimet e mbrojtjes pohojnë se Robles vendosi ta pranonte atë të Premten mbrëma, kur ai u kthye nga Toledo, pasi lexoi raportin që ai kishte dërguar.

Në çdo rast, zëvendësimi i shefit të udhëheqjes ushtarake dhe pozicionit më të lartë ushtarak aktiv nuk do të bëhet deri të Martën, kur miratohet nga Këshilli i Ministrave.

Burime nga Shtabi i Përgjithshëm i Mbrojtjes konfirmuan të Premten se Villarroya dhe gjeneralë të tjerë nga zinxhiri i komandës së Forcave të Armatosura kishin marrë tashmë dozën e parë të vaksinës Pfizer-BioNtech.

Kur El Pais, publikoi të Hënën e kaluar se po vaksinohej ushtria e cila do shkonte në një mision ndërkombëtar, burimet e Mbrojtjes siguruan që plani i tyre i imunizimit, ishte në përputhje me kriteret e përgjithshme dhe pati përjashtime prej tij vetëm në raste të jashtëzakonshme. Numri i vaksinave që Ministria e Mbrojtjes ka marrë deri më tani dhe sa i janë atribuar Shtabit të Përgjithshëm të Mbrojtjes nuk është bërë publik. Deri në fund të të gjithë procesit të vaksinimit, Mbrojtja duhet të kishte imunizuar 120,000 personel ushtarak dhe rreth 25,000 civilë.